Breiend opzetten

Db-breiend opzetten-8

 

Voordelen breiend opzetten:
De techniek ‘breiend opzetten‘  is ideaal wanneer er aan het begin of einde van een naald extra steken opgezet moeten worden, zoals bijvoorbeeld voor een knipbies of het Domino Breien.
Het breiend opzetten zorgt voor een extra stevige opzetrand.

Het breiend opzetten is ook erg handig, wanneer er steken worden opgenomen uit de opgezette steken. Wanneer de steken breiend zijn opgezet, is er een lusje duidelijk zichtbaar. In dit lusje kan de naald makkelijk worden ingestoken en een nieuwe steek worden gemaakt.

Db-breiend opzetten-1

 

Start met een opzetlus, dit is de 1e steek. Bij het breiend opzetten hoeft er geen lange begindraad “gereserveerd” te worden voor het opzetten van steken.

Houd de breinaald met de 1e steek in de linkerhand en houd de breinaald, waar nog geen steken op staan, in de rechterhand.

Db-breiend opzetten-2

 

Insteken
Begin net als bij het breien van een rechte steek en steek de rechter breinaald van links naar rechts door de opzetlus.

Db-breiend opzetten-3

 

Omslaan
Maak een omslag.

Db-breiend opzetten-4

 

Doorhalen
Haal de omslag door de 1e steek, maar laat de 1e steek op de naald staan.

Db-breiend opzetten-5

 

De nieuwe, 2e steek wordt op de linker breinaald gezet, door de linker breinaald van rechts naar links door de nieuwe steek (zie de pijlen op de foto) in te steken. De nieuwe steek komt daardoor gedraaid op de linkernaald te staan.

Db-breiend opzetten-6

 

Laat de rechter breinaald in de 2e steek zitten.

Db-breiend opzetten-9

 

Verplaats de rechter breinaald onder de linker breinaald. Ga meteen verder met het maken van een nieuwe 3e steek door weer om te slaan, door te halen en de steek gedraaid op de linker breinaald te zetten.

Ga op deze manier verder tot het gewenste aantal steken zijn opgezet.